a selyemről

A hernyóselyem, a selyemhernyó mirigyváladékából keletkezett finom, fényes, rugalmas szál. Konfuciusz szerint a sekyem történetet Kr. e. 2640-re nyúlik vissza. A legenda szerint Hszi Ling Si kínai császárné véletlenül beleejtett a forró teájába egy selyemgubót, ami a hőtől meglágyult es hosszú, finom fonalat eresztett le.

A selyem csodálatos fényét különleges keresztmetszete adja, mely lekerekített háromszögre hasonlít, így a szál szinte lapos oldalai sok fényt vernek vissza. Puha, lágy tapintású, viszonylag erős, szakítószilárdsága nagyjából a nejlonéva, egyezik. Nedves állapotban azonban ennek a szilardságnak kb. 20 %át elveszíti. Erősen nedvszívó, saját tömegének  akár 30%át kitevő vizet is meg tud kötni.

Kellemes viselet, nyáron hűt, télen fűt, nem allergizál.

Szövési sűrűségétől függően sokféle alapanyag készül belőle, én többnyire a legtöbbet használt, közepesen vastag Ponge05-ös alapanyagot, illetve a vékonyabb, kissé gézes, de ezáltal hétköznapibb viseletbe is kiválóan beilleszthető Pongr03-as alapanyagokat használok.

Kapható ezeken kívül külön megrendelésre kissé vastagabb Ponge08-09-es (habotai) alapanyag is.

Léteznek igazán különleges fajták is, mint pl a Crepe de Chine, muszlin, organzin, tussah, szatén, taft stb. Ezeket nehéz beszerezni, Amerikából sikerült egy-két darabot hozatni, csodás volt velük dolgozni!

Ezen a videón látható, hogy készülnek:   Selyem alapanyagok készítése

Reklámok